Waar kun je terecht voor hulp bij mantelzorg?

Hulp vragen is moeilijk. Om die stap zo makkelijk mogelijk te maken, vindt je hier een aantal organisaties en instanties waar je als mantelzorger terecht kan.

• Steunpunten en buurtteams binnen gemeente
Steunpunten zijn er om je te helpen met praktische zaken, maar hebben ook vrijwilligers die je kunnen helpen met een bepaalde activiteit, zoals tuinonderhoud of vervoer. Kijk eens wat er in jouw gemeente aangeboden wordt.

Binnen Utrecht heb je ook Buurtteams Utrecht, waar je gewoon binnen kunt lopen. Bij het buurtteam werken professionele hulpverleners met veel ervaring in de wereld van zorg, welzijn, wonen, werk en onderwijs. De buurtteammedewerker denkt met je mee, zoekt samen met jou naar een oplossing en biedt concrete hulp.

Ook is er Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Op deze website vind je allerlei informatie om de zorg beter te kunnen volhouden. Je kunt je gratis inschrijven bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht, dan blijf je op de hoogte van nieuws en activiteiten voor mantelzorgers in Utrecht. Je kunt een cursus volgen, of deelnemen aan een gespreksgroep, zodat je kennis kunt opdoen en ervaringen kunt delen met andere mantelzorgers.

• Landelijke vereniging Mantelzorg NL. Zij hebben de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55. Daar kun je telefonisch terecht met vragen of zaken waar je tegenaan loopt.
Op deze website vindt je ook handige informatie over geldzaken (bijv. reiskostenvergoeding, mantelzorgwaardering), wonen en werk.

• Hulp bij regeltaken door een mantelzorgmakelaar
Bent u veel tijd kwijt met het regelen van de juiste zorg? Een mantelzorgmakelaar biedt hulp bij regeltaken. Meer info via deze website

• Beroepskrachten die aan huis komen, bijvoorbeeld van een thuiszorgorganisatie. Hiervoor heb je een indicatie nodig van een huisarts.

• Dagbesteding. Degene voor wie je zorgt kan aan activiteiten deelnemen, ook als hij of zij een (ernstige) beperking heeft.

• Ervaringsdeskundigen of lotgenotengroepen
Uw ervaringen kunnen anderen weer verder helpen. Lotgenotengroepen staan vaak onder leiding van mantelzorgers die daarvoor getraind zijn. In die groepen wordt gesproken over bijvoorbeeld ziektebeelden, hulp inschakelen, voor jezelf opkomen en regelgeving. Ook zijn er groepen specifiek voor mensen die zorgen voor iemand met een bepaalde aandoening.