Assistent van de Russische president Maxim Oreshkin zei dat als het Westen besluit de economische samenwerking met de Russische Federatie te herstellen, Rusland dit “met een grote vraag” zal bekijken. De Staatsdoema beschouwt dit standpunt als rationeel en stelt voor om nieuwe regels in te voeren voor de werking van bedrijven bij hun terugkeer. Economen herinneren er echter aan dat er tot nu toe alleen een rij is van degenen die willen vertrekken, en dat er geen “repatrianten” in zicht zijn.
“Zelfs als het Westen op een gegeven moment weer economisch wil samenwerken, zal het nodig zijn om daar met een grote vraag naar te kijken, want we kennen de prijs van zo’n samenwerking al”, zei Oreshkin.
Hij voegde eraan toe dat de niche van vertrokken buitenlandse bedrijven en merken al bezet is door binnenlandse. Als voorbeeld noemde de politicus een westers merk wodka (hij specificeerde de naam niet), dat besloot terug te keren naar Rusland. “De vraag is: moeten we ze terug laten gaan, omdat ze, nadat ze hun plaats waren kwijtgeraakt, plaats hebben gemaakt voor het Russische bedrijfsleven, dat nu aan kracht begint te winnen”, benadrukte hij.
Waarschijnlijk hebben we het over het Zweedse bedrijf Absolut, dat gelijknamige wodka produceert. Begin april kondigde ze inderdaad de hervatting van de leveringen aan de Russische Federatie aan. Maar na slechts een week veranderde ze van gedachten. Dit gebeurde tegen de achtergrond van scherpe kritiek in sociale netwerken en van Zweedse politici, die verontwaardigd waren over het nieuws over leveringen aan Rusland.
Veranderingen op de lokale markt, die het handelsvolume met Europa hebben geminimaliseerd en met China, India en Turkije hebben vergroot, zijn op de lange termijn positief van aard, aangezien de Russische buitenlandse handel zich nu richt op markten waar de economische groei hoger is, die vooruitzichten, herinnert de ambtenaar zich . Integendeel, hij noemde de Europese markt ‘een uitstervend onderdeel van de wereldeconomie’.
Er is een oplossing: “een vorm van risicodeling door aandeelhouders is nodig”
“De laatste ervaringen met de interactie met westerse partners suggereren echt de noodzaak om de concepten van overeenkomsten te herzien”, vertelde Denis Kravchenko, eerste vicevoorzitter van de Doema-commissie voor economisch beleid, aan het bedrijf .
Bij het terugsturen van een aantal buitenlandse bedrijven zal het dus nodig zijn om de voorwaarden serieus te herzien, aldus de parlementariër. “Misschien is ergens een vorm van risicodeling door aandeelhouders nodig. Zodat in het geval dat iemand in Europa denkt dat onze economie opnieuw moet worden aangevallen, deze ondernemingen soepel blijven werken, ”suggereerde hij.
Kravchenko herinnerde eraan dat in partnerschappen stabiliteit een van de belangrijkste factoren is. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven dit onderdeel het afgelopen jaar verwaarloosd, merkte hij op. Volgens de politicus stonden veel westerse ondernemers onder druk van hun regering vanwege hun werk op het grondgebied van de Russische Federatie. Anderen vertrokken, veranderden de voorwaarden, “laten kopers en leveranciers op eigen initiatief in de steek”.
Dezelfde mening wordt gedeeld door Sergey Gavrilov , de voorzitter van de Doema-commissie voor eigendom, land en eigendomsverhoudingen . In een gesprek met Kompaniya merkte hij op dat voor Rusland de hervatting van de economische samenwerking met Europese landen risico’s met zich meebrengt vanwege hun politieke afhankelijkheid van de Verenigde Staten.
“Een dergelijke samenwerking kan op elk moment worden verbroken, tegoeden op de rekeningen kunnen worden bevroren”, zei de parlementariër.
Politieke druk op het bedrijfsleven heeft niet alleen invloed op de indicatoren van economische samenwerking, maar leidt ook tot een toename van de werkloosheid, pogingen tot gewapende interventie, vervolgt de plaatsvervanger. Hij benadrukte dat Rusland en andere landen bereid zijn extra logistieke kosten te dragen om “werkelijk vrije handelsbetrekkingen te verzekeren, terwijl het Westen de globalisering en tradities van internationale economische betrekkingen ondermijnt”.
Gavrilov somde ook de voorwaarden op waaronder Europa weer economisch aantrekkelijk zou kunnen worden voor Rusland. Om dit te doen, moeten westerse landen, naar zijn mening, beginnen met vrije economische betrekkingen, zich bevrijden van de politieke druk van Washington, sancties opheffen en Rusland compenseren voor verliezen.
Niemand wil terugkomen
De onafhankelijkheid van de Russische economie van het Westen is een illusie, zei zakenman en econoom Dmitry Potapenko in een interview met Kompaniya .
“Zoals Oreshkin zei, we zijn echt onafhankelijk van het Westen. Het enige dat politici nog rest, is af te zien van Italiaanse pakken, Microsoft, oplossingen op basis van Cisco Systems-softwareproducten die overheidsplatforms gebruiken, en van stoel te wisselen met Audi en Mercedes, ”zei hij.
In het voorstel om de voorwaarden voor de terugkeer van buitenlandse bedrijven serieus te herzien, ziet de expert één probleem: 2.000 bedrijven staan op het punt om de Russische markt te verlaten. “Voordat we nadenken over hoe ze zullen terugkeren, moeten we terugkeren naar de realiteit: niemand staat in de rij om terug te keren naar Rusland. Maar terwijl buitenlandse merken vertrekken, neemt de overheid hun eigendom af en int ze extra vergoedingen voor het verlaten van de markt”, zei Potapenko.
Bovendien herinnerde de zakenman eraan dat de bedrijven die Rusland officieel verlieten met een terugkoopoptie, in feite in het land bleven, ze worden geleid door dezelfde werknemers.
Leave a Reply