Ruimte voor manoeuvre: Henkel nam terugkoopclausule op in Russische zakelijke verkoopovereenkomst


De Duitse chemische industriële groep Henkel verlaat Rusland. Het bedrijf is het echter met de kopers eens geworden over de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland terug te kopen, zei de financieel directeur van de groep, Marco Svoboda. Andere grote buitenlandse spelers volgen een soortgelijk schema.

Vorige week, op 20 april, rondde Henkel de verkoop af van zijn Russische activa aan een consortium van lokale financiële investeerders. Onder de kopers bevinden zich de structuur van de eigenaar van de geneesmiddelenfabrikant Pharmstandard Viktor Kharitonin Augment Investments, Ivan Tavrins investeringsmaatschappij Kismet Capital Group en het bedrijf van de oprichter van het investeringsfonds Elbrus Capital Dmitry Kryukov Elbrus Services. Met de deal was 600 miljoen euro gemoeid, of zo’n 54 miljard roebel.

De financieel directeur van het bedrijf, Marco Svoboda, vertelde Reuters dat Henkel een terugkoopoptie zou behouden. Hoe lang het gaat duren, zei hij niet.

Henkel is sinds 1991 actief in Rusland. Het bedrijf produceerde reinigers en wasmiddelen onder de merken Laska, Persil, Losk, Pemolux, Vernel en andere. Russische zaken brachten de groep jaarlijks meer dan een miljard dollar op.

Na de gebeurtenissen van februari 2022 besloot het management van Henkel om de activiteiten van het bedrijf in de Russische Federatie in te perken. De terugtrekking uit de lokale markt werd afgelopen april aangekondigd. In december heeft Henkel het lokale bedrijf afgesplitst in een onafhankelijk bedrijf, Lab Industries. Laatstgenoemde opereert sinds 1 januari 2023 zelfstandig.

op een kier deur

Henkel is verre van het enige buitenlandse bedrijf dat zijn Russische activiteiten heeft verkocht, met behoud van het recht op terugkoop. Eerder werd dit schema gebruikt door het Franse merk van natuurlijke cosmetica en parfumerie L’Occitane, de Amerikaanse keten van fastfoodrestaurants McDonald’s Corp., automerken Renault, Nissan, Mazda, Mercedes-Benz, fabrikant van elektronica en huishoudelijke apparaten Electrolux en anderen .

Een omgekeerde optie is een contract waarbij de houder (vaak de oprichter van het bedrijf) het recht verkrijgt om (tegen betaling of gratis) een aandeel in een LLC te verwerven van een zakenpartner (investeerder of mede-oprichter) op de het optreden van bepaalde voorwaarden die in het contract zijn vastgelegd. Op deze manier kan de buitenlandse eigenaar afstand nemen van het lokale bedrijf zonder het eigendom te verliezen.

Kopers van dergelijke activa kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: Russische strategische investeerders (bedrijven en particulieren), investeerders uit bevriende landen en lokaal management.

Afwijzing in een of andere vorm van “giftige” Russische activa is het afgelopen jaar een bepalende trend geworden in het gedrag van buitenlandse investeerders. Het land verlaten met het recht om in de toekomst terug te keren via een “op een kier” in de vorm van een omgekeerde optie, is slechts een van de overlevingsstrategieën die populair zijn bij buitenlandse bedrijven in het licht van geopolitieke spanningen, sancties en gecompliceerde logistiek.

Sommige spelers besloten radicaler op te treden: ze verkochten al hun Russische bezittingen en verbraken de relaties met lokale zakenpartners. Volgens de perssecretaris van de president van de Russische Federatie Dmitry Peskov zijn er in totaal ongeveer 120 van dergelijke organisaties (vóór de start van NWO waren er ongeveer 1.400 buitenlandse bedrijven in het land).

Anderen daarentegen begonnen agressief de lege markt te veroveren. Dit gaat met name over Chinese fabrikanten van apparatuur en auto’s. Velen besloten zelfs om net als voorheen in de Russische Federatie te blijven werken, zoals het was vóór februari 2022. 

Lees meer over waarom sommigen vertrokken en anderen bleven in het materiaal van de “Company” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *