Darmkanker komt vaker voor bij jongere groepen mensen


Colorectale of darmkanker treft ongeveer 40.000 mensen per jaar in Brazilië. Volgens het National Cancer Institute (Inca) is het de derde meest voorkomende vorm van kanker in het land en treft het zowel mannen als vrouwen.

Uit een recent onderzoek bleek dat de ziekte vaker voorkomt bij jonge mensen. Vroeger trof het probleem vooral ouderen.

Colorectale kanker omvat tumoren die beginnen in de dikke darm (colon), rectum (einde van de darm) en anus. Het is behandelbaar en, als het vroeg wordt ontdekt, is het meestal te genezen.

Het ontstaan ​​van darmkanker wordt sterk beïnvloed door voeding. Diëten met weinig vezels en overmatige consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen (zie hieronder) dragen bij aan het ontstaan ​​van de ziekte.

Volgens het National Cancer Institute (Inca) zijn de belangrijkste factoren die verband houden met een hoger risico op het ontwikkelen van darmkanker: leeftijd gelijk aan of ouder dan 50 jaar, overgewicht en ongezonde voeding.

Volgens professor Paulo Hoff, hoofd van de discipline Oncologie van de afdeling Radiologie en Oncologie van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van São Paulo (USP) en directeur van het Onderzoekscentrum van het Kankerinstituut van de staat São Paulo (Icesp ), de praktijk Lichaamsbeweging en goede voeding zijn essentieel voor preventie.

De redenen voor de verandering in het profiel van degenen die door de ziekte zijn getroffen, zijn onderwerp van onderzoek. “Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, we hebben een constante toename van de incidentie van kanker in het algemeen. Momenteel hebben we jaarlijks 700.000 nieuwe gevallen van kanker in het land, 20 jaar geleden hadden we de helft van dat aantal. Over het algemeen zagen we een wereldwijde toename van deze incidentie”, legt de expert uit in een verklaring.

Er wordt ook opgemerkt dat de verschillende Braziliaanse regio’s niet hetzelfde sociaaleconomische scenario hebben, wat de frequentie van kanker en andere ziekten beïnvloedt. “Nadenken over regionalisering is essentieel. In de regio’s Noord en Noordoost komt deze vorm van kanker bijvoorbeeld niet zo vaak voor als in andere delen van het land. Als je aan een preventieproject denkt, moet je aan regionalisering denken”, zegt Hoff.

Leer hoe u ultraverwerkt voedsel kunt identificeren

Preventie

De meest voorkomende tekenen en symptomen zijn: aanwezigheid van bloed in de ontlasting; frequente buikpijn en krampen die langer dan 30 dagen aanhouden; verandering in darmritme van recent begin – wanneer een persoon die een normale darmfunctie had, diarree of constipatie begint te krijgen -; snel en onbedoeld gewichtsverlies; bloedarmoede, vermoeidheid en zwakte.

De belangrijkste richtlijnen voor het voorkomen van darmkanker omvatten veranderingen in levensstijl.

Regelmatige beoefening van lichaamsbeweging wordt aanbevolen, en begeleiding voor volwassenen en senioren om ten minste 150 minuten per week aan lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur verspreid over verschillende dagen en tijden, waarbij aerobe activiteiten (wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen, enz.) , spieren en botten versterken en stretchen.

Het handhaven van een voldoende gewicht, het maken van natuurlijke of minimaal bewerkte voedingsmiddelen tot de basis van het dieet, het verminderen van de hoeveelheid oliën, vetten, zout en suiker en het beperken van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen helpen ook om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen.

“Als we nadenken over de leeftijd voor het uitvoeren van actieve preventie, moeten we rekening houden met de moeilijkheid van het uitvoeren van de test, de kosten en de incidentie van complicaties in vergelijking met de waarschijnlijkheid dat deze test een positief resultaat laat zien”, evalueert de specialist .

Vroeger was de gemiddelde leeftijd van patiënten met darm- en endeldarmkanker 65 jaar. Om deze reden begon preventie met personen vanaf 50 jaar. Met de toename van gevallen onder jongere mensen zal dit scenario echter veranderen.

“Ik geloof dat we in Brazilië kunnen gebruikmaken van regionalisering, zodat op de plaatsen waar deze ziekte vaker voorkomt, vanaf 40 jaar preventieve onderzoeken worden uitgevoerd”, zegt de professor.

Hoff merkt op dat sommige van de aspecten die het optreden van de ziekte in het bijzonder lijken te beïnvloeden, factoren zijn die te maken hebben met modern gedrag: “Zwaarlijvigheid, sedentaire levensstijl, diëten die rijk zijn aan ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn enkele van deze factoren. Mensen moeten gaan nadenken over preventie op lange termijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *